Hosszabb utazás tervezésekor érdemes tudni, hogy az EU és Magyarország jogszabályai meghatározzák a buszvezetők maximális vezetéssel tölthető idejét.

A buszvezető folyamatosan maximum 4 és fél órát vezethet, napi vezetési ideje nem haladhatja meg a 9 órát. Legfeljebb heti két alkalommal ez 10 órára növelhető. Négy és fél óra vezetési időszak eltelte után a buszvezetőnek legalább 45 perces megszakítás nélküli szünetet kell tartania. Ha a 4 és fél órán belül áll meg, akkor ez felosztható 15 és 30 perces pihenőre – elosztva e szüneteket oly módon hogy megfeleljenek a 4,5 óra – 45 perc szünet szabálynak. A 15 percen belüli megállás nem számít szünetnek!
A technikai pihenők beosztása a csoport igényeinek és a lehetőségeknek megfelelően történik. Amennyiben az útvonalterv vagy program miatt fontos, akkor jelezze, és több sofőrrel indítjuk el a buszt!

(A vezetési időket az Európai Parlament és a Tanács 561/2006/EK rendelete (2006. március 15.) – a közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályok – szabályozza)

 

2 gépkocsivezető folyamatosan 21 órát tölthet úton, ezután 9 óra egybefüggő pihenőidőt kötelesek szálláshelyen eltölteni. Ebben az esetben folyamatos a haladás, a 2 gépkocsivezető felváltva vezet, a technikai pihenők beosztása a csoport igénye szerint történik.